Vi støtter UKRAINE

Hvor hurtigt lader en elbil?

Helt grundlæggende kan der siges at være tre ting, der afgør, hvor lang tid en elbil skal lade: Hvor meget strøm ladeboksen eller ladestanderen afgiver, hvor meget strøm elbilen er i stand til at tage imod og størrelsen på elbilens batteri. Kort fortalt har det betydning, om du lader ved hjælp af en ladestander, kan afgive 11 kW eller 22 kW – men kun i det omfang, at bilen faktisk er i stand til at tage imod den større effekt. Ellers gør det nemlig ingen forskel. Derudover siger det næsten sig selv, at et større batteri tager længere tid at lade op end et mindre.
Enelion vertica ladeløsning

Hvor lang tid skal en elbil lade derhjemme?

Derhjemme findes der flere forskellige ladeløsninger, der kan lade din elbil op med forskellige hastigheder. Den første er den såkaldte “mormorlader”, som følger med til mange elbiler.

Mormorladeren kan bruges i en helt almindelig stikkontakt på 220 V, og et mindre batteri kan lades op til 100 % på 10-15 timer, mens et større kan lades op til 80 % på 10-20 timer. Det er dog her meget vigtigt at bemærke, at mormorladeren er en usikker ladeløsning, især når den bruges over længere tid. Derfor bør den faktisk kun betragtes som en absolut nødløsning, ligesom du ikke bør bruge den mere end få timer ad gangen for ikke at overbelaste eller overophede el-installationerne med risiko for brand.

En meget bedre og heldigvis også mere udbredt løsning er at få installeret sin egen ladeboks derhjemme. Hvor mormorladeren har en effekt på mindre end 5 kW, har hjemmeladeren som oftest en effekt mellem 5 og 22 kW. Det betyder, at du kan lade din elbil op på mindre end 10 timer. For de fleste vil ladetiden derhjemme dog være uden den helt store betydning, da mange vælger at lade bilen op om natten. På den måde er det intet problem at have et fuldt opladet batteri klar hver morgen, når du sætter dig bag rattet og kører mod din arbejdsplads.

 

Hvor lang tid tager det at oplade en elbil på offentlige ladestandere?

Når du skal lade din elbil op andre steder end derhjemme, vil du som regel møde en hurtiglader og i sjældnere tilfælde en lynlader, selvom der også hele tiden kommer flere af denne slags.

Hurtigladerne fra forskellige private ladeoperatører finder du langs vejnettet både i byerne og på motorvejene. Sammenlignet med et mormorstik eller din egen ladeboks derhjemme er der en del mere kraft i en hurtiglader, og derfor kan du her lade væsentligt hurtigere. Faktisk har en hurtiglader en effekt omkring 50 kW, og derfor kan du som regel oplade din elbil fra 0 til 80 % på mindre end 45 minutter.

Med en lynlader er sagen en helt anden – den kan nemlig have en effekt helt op til 350 kW, og her kommer både din egen ladeboks og hurtigladeren altså til kort. Med den store effekt kan du lade op til 80 % på mindre end 10 minutter, forudsat at din bil har det nødvendige ladeudstyr til at tage imod strømmen. På en lynlader kan du altid lade med et CCS-stik og som regel også CHAdeMO.

 

De første 80 % strøm tager kortest tid

Når du undersøger en elbils ladetid, er det værd at være opmærksom på, at den sommetider er opgjort i forhold til de første 80 % strøm. De første 80 % går nemlig væsentligt hurtigere end de sidste 20 %, som derfor nogle gange kan være udeladt. Og faktisk spiller det ikke så stor en rolle, fordi du til de daglige ture sjældent har brug for at lade batteriet helt op.

Den større hastighed på de første 80 % er også en af grundene til, at mange ser det som god ladeskik kun at lade til 80 % på offentlige ladestandere, når andre venter på at komme til. Det giver både dig selv og andre en væsentligt længere ladetid, hvis du insisterer på at klemme de sidste 20 % ud af ladestanderen.

 

Skal du have en elbil? Overvej, hvor meget ladetiden betyder for dig

Ved du, at du ofte får brug for at lade din elbil på farten, og skal det helst gå stærkt? Så skal du være sikker på, at din elbil er kompatibel med lynopladerne. Ved du omvendt, at dit ladebehov primært bliver dækket derhjemme om natten, er den specifikke ladetid måske ikke så relevant, da du uden problemer vil kunne lade bilen op, inden du skal bruge den igen næste morgen.

Vil du høre mere om de forskellige lademuligheder, er du velkommen til at kontakte os hos Zapp. Vi er forhandlere af ladebokse både med og uden abonnement, og vi er altid klar til at svare på de spørgsmål, du måtte have. Ring til os på +45 4271 3730 eller send en mail til kundeservice@zapp.dk