Hvad koster det at køre elbil

Ja, hvad koster det egentlig at køre elbil? Det er på overfladen et ganske enkelt spørgsmål, men langt fra enkelt at svare på. Den samlede pris for at køre elbil består af en lang, lang række individuelle faktorer, der kan påvirke den i forskellige retninger. Derfor kan vi i denne artikel ikke give dig et endeligt svar i kroner og øre, men vi kan give dig en grundig indføring i, hvilke faktorer der kan spille ind på prisen. Svaret på, hvad det koster at køre i en elbil, afhænger bl.a. af: Hvor meget du har betalt for din bil, din ladeboks og installationen af den Hvor langt din elbil kører på en opladning Om du lader din elbil ude eller hjemme, og om du har et abonnement eller ej Hvor meget du betaler for strøm, hvis du lader din bil op derhjemme Om du har mulighed for at få refusion på de kWh, du bruger til at lade din bil Hvor meget du kører i din bil – og hvordan

Hvad koster en elbil i sig selv?

Er du ny ejer af en elbil, er der engangsudgifter forbundet med selve anskaffelsen af bilen, og skal du have din egen ladeboks, er der udgifter til indkøb og installation. Det kan også være, at der skal gøres noget ved el-installationerne i dit hjem. Prisen for en elbil varierer fra få hundrede tusinde kroner for en minibil til flere millioner for de dyreste. Mange af de populære familiebiler ligger på et niveau omkring 300.000-500.000 kr. Dertil kommer måske ladeboks og installation på omkring 10.000 kr. – og så er der selvfølgelig forskelligt udstyr som vinterdæk, og hvad du ellers får brug for.

Netop udgiften til dæk kan godt blive større, end du måske er vant til fra benzin- eller dieseldrevet bil. Det skyldes, at elbiler af flere årsager slider mere på dækkene. En af årsagerne er den kraftigere acceleration, og den tunge batteripakke spiller også en rolle.

Hvor god er din elbil til at udnytte hver kWh?

Når det gælder de traditionelle biler, er vi vant til at tænke i, hvor mange kilometer de kan køre pr. liter brændstof. Når det handler om elbiler, taler vi om, hvor mange kilometer bilen kan køre pr. kWh. Det er et udtryk for, hvor god bilen er til at udnytte den energi, du fylder på den.

Det svinger naturligvis fra bil til bil, hvor godt dine kWh bliver udnyttet. Men bilen og batteriet er – heller ikke her – de eneste betydende faktorer. Én af de påvirkende faktorer udefra er vejret, der kan æde en betydelig del af energiforbruget. Faktisk kan du opleve, at det om vinteren koster en del mere at køre i elbil, end du er vant til – bilens rækkevidde kan blive 20-30 % kortere om vinteren, fordi en stor del af energien skal bruges til at holde batteriet og kabinen tempereret. Bekvemmeligheder som sædevarme er også med til at sluge strøm, når du skal køre komfortabelt i de kolde måneder.

En anden vigtig faktor er hastighed. Er du hyppig bruger af det danske motorvejsnet, skal du også her aflevere en del kilometer på rækkevidden. Sammenlignet med et blandet kørselsmønster går der 20 % mere af rækkevidden, hvis du udelukkende kører på motorvej.

Hvad koster det at køre elbil, når vi taler om opladning?

Når det gælder opladning af din elbil, har du helt grundlæggende fire forskellige muligheder:


Opladning hjemme med abonnement

Opladning hjemme uden abonnement

Opladning ude med abonnement

Opladning ude uden abonnement


Her bør du vælge opladningsform ud fra dit kørsels- og opladningsmønster. Har du mulighed for at lade din elbil derhjemme, er det billigere at lade med et abonnement, hvor du også får mulighed for el-refusion. 
Har du kun sjældent brug for at lade andre steder end derhjemme, kan et abonnement måske ikke betale sig, og så må du betale, hvad det koster at lade uden abonnement.

Hvad betaler du for din strøm, og får du el-refusion?

Inden du får opsat en ladeboks og gør dig klar til at lade din elbil op derhjemme, er det en god ide at se din el-aftale efter i sømmene. Betaler du den lavest mulige pris for el, eller skal du se dig om efter et nyt elselskab? Har du mulighed for at få en aftale med variabel pris, så du kan udnytte de billigere kWh ved at lade om natten?

Overvej også, om det ikke er en god ide at oprette en serviceaftale eller et abonnement hos din ladeoperatør, der kan sikre dig el-refusion på de kWh, du bruger til opladning af din elbil. Hos Zapp giver du eksempelvis 69 kr. om måneden for at få 94 øre tilbage for hver brugte kWh. Det vil sige, at du ikke skal have et specielt stort ladebehov for at tjene pengene brugt på abonnementet hjem igen.

Hvor meget kører du i din elbil – og hvordan?

Det siger måske lidt sig selv. Kører du meget i din elbil, har du brug for mere strøm, og så stiger udgifterne til el. Det er i dette tilfælde, at du skal overveje nøje, hvilken abonnementstype der passer bedst til dit behov. Derudover har det, som før nævnt, også betydning, hvor hurtigt du kører. På motorvejen bruger du mere strøm, mens du ved for eksempel bykørsel både sparer strøm og kan udnytte muligheden for rekuperation. Ved rekuperation genindvinder du energi, når du bremser – det vil sige, at der genereres strøm til batteriet, og at du dermed kan køre lidt længere på en opladning.

Ud over at påvirke strømforbruget kan din kørsel også indirekte påvirke andre udgifter. Flere kørte kilometer betyder generelt større slitage på bilen, og helt konkret kan det for eksempel udmønte sig i, at du oftere får brug for nye dæk.