5 ting, du skal overveje, når du skal købe en hjemmelader til elbil

Der er mange fordele ved at have en ladeboks derhjemme. Du kan lade din elbil op i løbet af natten – nemt og bekvemt. Samtidig har du mulighed for at tilknytte et abonnement til din ladeboks, så du kan få el-refusion og andre fordele. Det kunne være muligheden for Smart Charging, hvor din ladeboks automatisk lader på de tidspunkter, hvor strømmen er billigst. Her gennemgår vi punkt for punkt de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, inden du monterer en ladeboks på væggen i garagen eller carporten.

1: Hvilken type ladeboks skal du vælge?

Den mest udbredte stiktype og den nuværende standard til elbiler er type 2, og derfor er du altid godt stillet, når du vælger en ladeboks med type 2-ladekabel. Stort set alle elbiler kan desuden trække en ladeeffekt op til 11 kW, og derfor er det en god ide at vælge en ladeboks til 11 kW. Nogle ladebokse kan godt forberedes til at trække 22 kW, men det kræver, at du kan lade med mere end 16 ampere. Det kan almindelige husstande ikke, medmindre der laves nye installationer med 32 ampere, og det skal ofte gøres helt ude ved vejen og koster ekstra til elselskabet.

 

hvor skal din hjemmelader placeres

2: Hvor skal din hjemmelader placeres?

De fleste hjemmeladere til elbiler bliver placeret i en garage eller en carport, hvor de kan monteres på væggen. Har du ikke mulighed for at hænge en ladeboks op, kan du også få sat en ladestander eller ladestolpe op derhjemme, som kan stå frit. I længden bliver du mest glad for at montere boksen et sted, hvor det er nemt at trække kablet hen til bilen. Tænk derfor på, om du oftest bakker eller kører forlæns ind i garage eller carport, og montér ladeboksen derefter.

Elladere til hjemmebrug kan godt holde til at blive monteret udendørs, også selv om du ikke har mulighed for at hænge dem op et overdækket sted. Ladeboksene kan godt holde til vejr og vind, men vær forsigtig, når du for eksempel bruger en højtryksrenser udendørs, og lad være med at rette den direkte mod din ladeboks.

3: Skal du vælge fastmonteret eller separat ladekabel? Og hvor langt skal det i så fald være?

Som med mange andre valg har begge muligheder både fordele og ulemper. Vælger du et fastmonteret kabel, sidder det altid lige der, hvor du skal bruge det, når du lader med din ellader derhjemme. Er din ladeboks monteret på husmuren eller i en carport, skal du heller ikke bekymre dig om, hvorvidt den kunne risikere at blive stjålet.

Omvendt har du større fleksibilitet med et separat kabel. Det kan bruges derhjemme, men du kan også tage det med dig og bruge det i offentlige ladestandere, eller når du besøger andre elbilejere. Vælger du denne løsning, skal du gå efter et kabel, der er så langt, at det ikke bliver besværligt at nå udtaget i bilen. Vi anbefaler dog, at du heller ikke overdriver længden, fordi kablet så kan blive en besværlig forhindring, der snor sig gennem garagen.

hvor kraftig boer en ellader vaere

4: Hvor kraftig bør en ellader til elbil egentlig være?

Ejer du en plugin-hybrid, kan du typisk kun lade med en enkelt 16 ampere-fase, det vil sige med en effekt på 3,7 kW. En almindelig elbil kan typisk lade med en effekt på 11 kW på alle tre faser. 

Enkelte elbiler kan lade med en effekt på 22 kW, men at lade med så høj effekt kræver, som tidligere nævnt, at installationerne i dit hjem også kan trække 32 ampere.

5: Skal du vælge en ladeboks med abonnement?

Du er ikke tvunget til også at købe en serviceaftale, når du anskaffer dig en hjemmelader til din elbil – men for de fleste er det en rigtigt god ide. Der kan nemlig følge en hel del fordele med i sådan et abonnement.

I vores Zapp Abonnement får du eksempelvis for kun 75 kr. om måneden adgang til straksudbetaling af el-refusion. Det betyder, at du får 84 øre tilbage for hver kWh, du bruger – og i modsætning til mange andre steder skal du hverken vente måneder eller kvartaler, før pengene tikker ind på din konto. De kommer lige med det samme. Derudover får du mulighed for at bruge Smart Charge-funktionen, der automatisk lader bilen op, når strømmen er billigst, ligesom det er let at holde styr på dit forbrug med den medfølgende app.