Skal du købe eller leje din ladeboks?

Hvis du har undersøgt markedet for ladeløsninger, er du sandsynligvis også hurtigt stødt på begreberne, som involverer at eje eller leje en ladeboks. 

Du kan nemlig vælge at købe din ladeboks kontant, eller du kan vælge at leje den, hvor du i stedet betaler et månedligt beløb for at benytte boksen hjemme hos dig, men uden at have det fulde ejerskab over den. 

Ved første øjekast kan leje af ladeboksen virke tiltalende – lave opstartsomkostninger, ingen langvarige forpligtelser, og fleksibilitet, hvis dine behov skulle ændre sig. Men lad os se nærmere på, hvorfor det at leje en ladeboks ikke nødvendigvis er den bedste løsning på sigt.

De månedlige lejeudgifter løber op

Startomkostningerne ved at leje en ladeboks ligger typisk på omkring 3.000 kr. Til sammenligning koster en ladeboks, som du køber, mellem 7.000 og 9.000 kr., inklusive installation. Hvis du vælger at leje, følger der et månedligt abonnement med, som i gennemsnit koster 199 kr. I modsætning hertil, hvis du ejer boksen, vil dine eneste løbende omkostninger være relateret til en valgfri serviceaftale, som hos Zapp kun koster 75 kr. pr. måned. Serviceaftalen giver dig ret til refusion af elafgiften på de kWh, som bruges til opladning. 

Selvom du starter billigt ud ved at leje ladeboksen, kan de månedlige lejeudgifter hurtigt løbe op og overstige købsprisen for en ladeboks over tid. Når du først har investeret i en elbil, er den formentlig kommet for at blive i dit liv – og derfor taler mange fordele for, at du investerer i din egen ladeboks, som du ejer – i hvert fald, hvis du ønsker den billigste løsning over tid.

Zapp Mobilitys perspektiv – Hvorfor køb oftest betaler sig

Hos Zapp Mobility tror vi på at tilbyde vores kunder de bedste og mest økonomiske ladeløsninger. Selvom vi forstår tiltalen ved at leje for nogle, mener vi, at den mest fordelagtige løsning i de fleste tilfælde er at eje din ladeboks. Du kan sammenligne det med hvidevarer – ville du nogensinde leje et køleskab? Nej, vel?

At købe sikrer dig ikke kun det fulde ejerskab over boksen, men det eliminerer også løbende lejeomkostninger, hvilket gør det til en mere økonomisk beslutning på lang sigt. Lad os vise dig hvornår det bliver billigere at vælge eje fremfor leje:

Eje vs. Leje af Ladeboks

At leje en ladeboks indebærer typisk opstartsomkostninger på omkring 3.000 kr., efterfulgt af et månedligt abonnement på 199 kr., der generelt dækker både brugen af boksen samt en serviceaftale.

På den anden side, hvis du foretrækker at købe ladeboksen, tilbyder vi hos Zapp for eksempel en Zaptec Go ladeboks til en totalpris på 7.999 kr., inklusive installation. Derudover tilbydes en valgfri serviceaftale for 75 kr. om måneden, som blandt andet sikrer vedligeholdelse af boksen og giver dig ret til refusion af elafgiften.

For at illustrere forskellen i omkostningerne mellem at eje og leje din ladeboks, lad os tage et kig på følgende tabel. Den viser, at efter 41 måneder bliver det billigere at eje ladeboksen sammenlignet med at leje den.

Omkostninger efter 41 måneder

Samlede omkostninger ved leje (3.000 kr. opstart):

 • 11.159 kr.

Samlede omkostninger ved køb (7.999 kr. Zaptec Go):

 • 11.074 kr.

Dette understreger, at hvis du planlægger at beholde din ladeboks i mere end 41 måneder, vil det fra et økonomisk perspektiv være fordelagtigt at købe ladeboksen fra starten, fremfor at leje den, givet de nævnte opstartsomkostninger på 3.000 kr. for lejealternativet.

​​Uden en serviceaftale bliver det billigere at købe Zaptec Go ladeboksen fra Zapp efter 26 måneder, sammenlignet med at leje. Her er detaljerne:

Omkostninger efter 26 måneder

Samlede omkostninger ved leje (3.000 kr. opstart):

 • 8.174 kr.

Samlede omkostninger ved køb (7.999 kr. Zaptec Go):

 • 7.999 kr.

Dette viser, at hvis du planlægger at beholde din ladeboks i mere end 2 år og 2 måneder, vil det økonomisk være mere fordelagtigt at købe ladeboksen fra starten, selv uden fordelene ved en serviceaftale, frem for at leje den. ​

Fordele og ulemper ved at eje din ladeboks

Fordele

 • Økonomisk fordelagtigt på lang sigt: Selvom køb kræver et større engangsbeløb, kan det vise sig at være en økonomisk fordel på længere sigt, da du undgår løbende abonnementsomkostninger.
 • Fuld kontrol: Som ejer af ladeboksen har du fuld kontrol og fleksibilitet til at tilpasse din ladeløsning efter dine præcise behov.
 • Professionel installation og service: Køb af ladeboks inkluderer ofte professionel installation og muligheden for en serviceaftale, der sikrer vedligehold og eventuel reparation af din ladeboks.

Ulemper

 • Højere startomkostninger: Køb af ladeboks kræver en større initial investering sammenlignet med leje.
 • Ansvar for vedligeholdelse: Selvom mange købsaftaler inkluderer service, ligger ansvaret for vedligeholdelse og reparationer ultimativt hos dig som ejer.

Disse punkter giver en oversigt over de væsentligste overvejelser, du bør gøre dig, når du beslutter, om du skal leje eller købe din ladeboks.

Fordele og ulemper ved at leje din ladeboks

Fordele

 • Lavere startomkostninger: Ved at leje en ladeboks undgår du de høje engangsbeløb, der er forbundet med køb.
 • Fleksibilitet: Leje giver mulighed for nemt at udskifte eller opgradere ladeboksen, hvilket er ideelt til skiftende behov.
 • Service og vedligeholdelse inkluderet: Med leje er du dækket af en aftale, der typisk inkluderer service og vedligeholdelse, så du slipper for bekymringer og uforudsete udgifter til reparationer.

Ulemper 

 • Løbende omkostninger: Selvom startomkostningerne er lavere, medfører leje månedlige udgifter, som over tid kan akkumulere og gøre det dyrere end at eje.
 • Intet ejerskab: Ved leje opnår du ikke ejerskab over ladeboksen, hvilket begrænser din kontrol og fleksibilitet.

Vi anbefaler Zaptec Go eller Easee Lite

Vi anbefaler 9 ud af 10 af vores kunder at overveje enten Zaptec Go eller Easee Lite, når de skal erhverve deres nye ladeboks.

Vi råder selvfølgelig også til, at du ejer din ladeboks fremfor at leje den. Læs mere om de to ladebokse ved at klikke nedenfor.

Du er altid mere end velkommen til at kontakte os for yderligere rådgivning om dit valg af ladeløsning.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål 

Er det bedst at eje eller leje sin ladeboks?

Om det er bedst for dig at eje eller leje din ladeboks afhænger af dine specifikke behov og situation. Dog viser erfaringer, at det i langt de fleste tilfælde vil være mest økonomisk fordelagtigt at vælge at eje sin ladeboks. Dette skyldes, at ejerskab generelt er den billigste løsning over tid, når man tager højde for den samlede omkostning.

Er der forskel på at leje og lease en ladeboks?

Nej, at leje og lease en ladeboks er to udtryk, der i denne kontekst dækker over det samme koncept. Begge dele indebærer, at du betaler et månedligt beløb for at låne en ladeboks til hjemmebrug. Gennemsnitsprisen for at leje en ladeboks ligger på ca. 199 kr. pr. måned, og de typiske opstartsomkostninger er i gennemsnittet omkring 3.000 kr.